Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nori de furtună politică la Londra. Laburiştii vor să oprească un Brexit fără acord cu UE

Londra traversează un august fierbinte din punct de vedere politic. Laburiştii îi acuză pe conservatori că au provocat haos. Liderul lor a cerut votarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului. În replică, premierul Boris Johnson avertizează ferm că este gata să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană, cu sau fără un acord la termenul stabilit: 31 octombrie.

Britanicii au primit veşti deloc plăcute de la Bruxelles: Comisia Europeană a anunţat că Uniunea Europeană este pregătită pentru un Brexit fără acord dar, în acest caz extrem, cei care vor avea mai mult de plătit vor fi britanicii. Potrivit Comisiei, impactul divorţului deloc amiabil va avea efecte devastatoare atât asupra cetăţenilor, cât şi a mediului de afaceri. La Londra, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că este de acord cu organizarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a discuta planul de ieşire din Uniunea Europeană.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist: "Sunt sigur că nu mai trebuie să conving pe nimeni de aici, dar suntem de acord cu rechemarea parlamentului în septembrie. Această ţară se îndreaptă spre o furtună politică şi constituţională. Conservatorii au eşuat în gestionarea Brexitului, iar cei din dreapta extremă sunt vinovaţi pentru criza pe care ţara noastră o va traversa în toamnă".

Corbyn a adăugat că, după un eşec al negocierilor unui acord cu partenerii din Europa continentală, care să protejeze locurile de muncă şi standardele de viaţă din Regatul Unit, conservatorii lui Boris Johnson îndreaptă ţara spre un divorţ dramatic de Uniunea Europeană. Premierul conservator Boris Johnson este ferm: Londra va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie.

Boris Johnson, premierul Regatului Unit: "Suntem gata să ieşim din UE cu sau fără acord. Desigur, prietenii şi partenerii noştri aflaţi de cealaltă parte a Mării Mânecii sunt reticenţi, în acest moment, să-şi schimbe poziţia".

Temerile privind o iminentă criză politică de proporţii au apărut după ce au fost dezvăluite date dintr-un raport confidenţial al guvernului care avertiza asupra posibilei penurii de alimente şi medicamente în cazul unui Brexit fără acord. Parlamentul poate fi convocat în sesiune extraordinară de către preşedintele său, John Bercow, la solicitarea guvernului.

Similare
RECOMANDĂRI