Opinie: Anul 2019 pentru reglementarea transnistreană: plin de incertitudini şi controverse
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Anul 2019 pentru reglementarea transnistreană: plin de incertitudini şi controverse

Nici în anul care trece, Chişinăul nu a reuşit să obţină prea multe rezultate în procesul de reglementare transnistreană. Anul 2019 a fost unul controversat şi dominat de incertitudini, consideră fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

El observă că au existat însă şi nişte aspecte pozitive în cadrul negocierilor, dar atrage atenţia asupra declaraţiilor sfidătoare ale liderilor nerecunoscuţi de la Tiraspol, notează radiochisinau.md.

„Au fost şi lucruri pozitive, însă în linii mari a dominat incertitudinea. Suntem în faza unor agravări mai serioase decât până în prezent. Mă refer la interviul lui Vitali Ignatiev în care spune că  „dacă Chişinăul va instala postul mixt moldo-ucrainean la Cuciurgan şi angajaţii postului vor îndeplini misiunea în conformitatea cu legislaţia şi Constituţia R. Moldova, apoi regiunea transnistreană îşi permite să recurgă la divers ordin pentru a-şi proteja aşa-zisele interese. Ne confruntăm cu o ameninţare brutală şi foarte periculoasă”, crede Ion Leahu.

Începutul anului 2019 a fost în favoarea Tiraspolului: a fost deschis biroul pentru înregistrarea transportului auto, Chişinăul a promis că se va ocupa de problema extinderii telefoniei mobile pe malul drept, că vor colabora băncile, însă nimic din aceste lucruri nu s-a întâmplat, notează expertul.

Referindu-se la unele aspecte pozitive în procesul de rezolvare a conflictului de pe Nistru, Ion Leahu punctează faptul că Chişinăul a inclus pe agenda de negocieri taxele vamale şi impozitele pe venit.

„ Mai mult, în cadrul întrunirii de la Bratislava, Chişinăul a insistat asupra unor aspecte noi, dar foarte importante: taxele vamale şi impozitele pe venit. Regiunea transnistreană s-a opus categoric, iar partenerii de dezvoltare au încercat să ne convingă să renunţăm la aceste aspecte. Acest lucru a demonstrat că Tiraspolul nu e pregătit să rezolve problemele adevărate, şi nu cele care ţin de interesele personale ale Tiraspolului”, este de părere Ion Leahu.

Expertul consideră că de când s-a acceptat ca regiunea transnistreană să fie parte egală la negocierile în formatul „5+2”, de atunci negocierile „au derapat spre a acorda Tiraspolului numeroase facilităţii şi decizii favorabile”.

Similare
RECOMANDĂRI