Ciugud, prima comună smart din România. Iluminat inteligent, platformă online de plată a impozitelor, colectare selectivă a deşeurilor, şcoli cu table interactive şi catalog electronic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ciugud, prima comună smart din România. Iluminat inteligent, platformă online de plată a impozitelor, colectare selectivă a deşeurilor, şcoli cu table interactive şi catalog electronic

Avem acum un exemplu de 'se poate'. În timp ce multe comune din ţară nu au drumuri asfaltate sau utilităţi de bază, în judeţul Alba există o localitate cu infrastructură de nivel european. La Ciugud, conceptul 'smart' a fost implementat peste tot, de la şcoală până la iluminatul public. Cele mai multe soluţii au fost finanţate cu bani europeni.


Staţii de încărcare pentru autoturismele electrice, colectarea selectivă a deşeurilor, iluminat inteligent sau sistem online de plată a impozitelor. Cu aşa ceva se poate mândri Ciugud, prima comună smart din România.

Şi mai e ceva - tot în premiera pentru noi -şcoala din localitate este prima unitate de învăţământ smart din mediul rural românesc. Aici 120 de elevi din clasele 1-8 învaţă pe table interactive şi tablete în clase iluminate cu sisteme cu senzori.

Şcoala dispune şi de o platformă on-line cu catalog electronic care permite încărcarea şi descărcarea unor materiale educaţionale sau interacţiunea online profesor - părinte.

Din cea mai modernă comună a României nu puteau să lipsească staţiile de încărcare gratuită pentru autoturismele electrice. De altfel, administraţia locală foloseşte frecvent maşini electrice.

Energia necesară este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Poate unul dintre cele mai accesibile programe este plata online a impozitelor locale. Prin softul instalat şi cu ajutorul cardurilor distribuite de către primărie, orice cetăţean poate afla ce impozite are de plătit şi chiar le poate achita la punctele de plată electronică.

Comuna smart este rezultatul proiectelor europene accesate de autorităţile locale.

Comuna Ciugud este campioană indisputabilă în mediul rural la atragerea fondurilor europene. Nu mai puţin de 28 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene au fost folosite pentru modernizarea comunei.

Similare
RECOMANDĂRI