Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Lipsa precipitaţiilor dă peste cap programul de arături de toamnă

Toamna lungă şi caldă îi bucură pe unii, dar dă mari bătăi de cap fermierilor. Lipsa precipitaţiilor îngreunează arăturile de toamnă. Cheltuielile pentru lucrările agricole cresc, iar plugul abia de face faţă pământului tare ca piatra.

L-am surprins pe Victor Roman muncind din zori pe ogoarele din  satul Ghindeşti. Deşi are utilaje agricole moderne, acestea abia fac faţă pământului împietrit din cauza secetei prelungite.

„Greu se ară, greu merge, îi greu pentru motor, se uzează, dar nu avem de ales că trebuie să punem o bază pentru anul viitor.”, a declarat Victor Roman, mecanizator din satul Ghindeşti, Floreşti.

În paralel, cresc şi cheltuielile, pentru că este nevoie de mai multa  motorină pentru tractoare. Chiar şi aşa, fermierii vor continua lucrările pentru a le încheia până vine gerul.

„Arătura trebuie să fie aşa, dar vedeţi ce bolovani ies pe pământul uscat. Este o vorba din bătrâni: o arătură rea de toamnă e mai bună decât cea de primăvar”, a spus Igor Popovschii, agronom din satul Ghindeşti, Floreşti.

Potrivit meteorologilor, în zilele următoare vremea se va răci uşor. Precipitaţii uşoare sunt posibile doar în regiuni din nordul Republicii Moldova, iar în restul teritoriului, seceta se va prelungi.
 
Similare
RECOMANDĂRI